FAALİYETLER

Türkiye-India Business Summit, 13-14 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti

Türkiye-India Business Summit, 13-14 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti

TÜGİAD ve Young Indians (YI) işbirliği ile 13-14 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da “Türkiye-India Business Summit” başlıklı zirve düzenlendi. Bini aşkın üyesiyle Türkiye’nin uluslararası temsil yetkisine sahip tek gençlik örgütü olan TÜGİAD ile Hindistan’da 70 şehirde 7 binin üzerinde üyeye sahip Young Indians (YI) buluşması, ekonomik ilişkilerin yanı sıra sosyal ve kültürel yakınlaşmaya da katkı sağladı.

Zirvenin ilk günü, iki ülke arasında ilişkileri geliştirmeye yönelik Türk kültürünü tanıtmak amacıyla TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım ve Young Indians Ulusal Başkanı Vishal Kumar Agarwalla başkanlığındaki heyet ile Dolmabahçe Sarayı’na bir ziyaret düzenlendi. Gezi sonrasında, TÜGİAD Genel Merkez’de iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yanı sıra yeni iş birliği imkanların aktarıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye-India Business Summit'in ilk gün programının devamında, Global İlişkiler Forumu'nda (GİF) "Türkiye-Hindistan İkili İlişkileri: Dün, Bugün, Yarın" başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Eski Büyükelçi ve GİF Yürütme Kurulu Başkanı Selim Yenel moderatörlük yaptı. Hindistan Başkonsolosu Mijito Vinito, GİF Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Eski Yeni Delhi Büyükelçisi ve GİF Üyesi Hasan Göğüş, Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Hülya Gedik toplantı da konuşmalar gerçekleştirerek, Türkiye ve Hindistan arasındaki tarihi, siyasi ve ekonomik ilişkiler ele alındı.

Zirvenin ikinci gününde, açılış konuşmaları TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, Young Indians Ulusal Başkanı Vishal Kumar Agarwalla ve T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya tarafından gerçekleştirildi.

TÜGİAD Başkanı YILDIRIM: “Türkiye ile Hindistan arasında bir gençlik köprüsü oluşturmak için bir aradayız.”

Farklı sektörlerden 20 kişilik Hintli heyeti İstanbul’da ağırladıklarını belirten TÜGİAD Başkanı Gürkan Yıldırım, “Bini aşkın üyesiyle ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil eden TÜGİAD, üyelerinin ve Türk genç iş insanlarının uluslararası pazarlarda daha etkin yer almaları için bir dizi projeyi hayata geçiriyor. Bu kez Hintli dostlarımızla bir araya geldik. Hindistan’dan gelen iş heyetinde ilaç, tekstil, gayrimenkul, tarım, sanayi ve yazılım gibi pek çok farklı sektörden firma sahibi ve üst düzey yönetici yer alıyor. İki gün sürecek etkinlik kapsamında Türkiye ve Hindistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz. Ayrıca B2B görüşmelerde üyelerimiz yeni iş birlikleri için fırsat bulacaklar” dedi.

Daha önce Dubai ve İngiltere’ye yönelik düzenlenen ticaret heyetleri ile önemli kazanımlar elde ettiklerini kaydeden Yıldırım, “Türkiye ile Hindistan arasında bir gençlik köprüsü oluşturmak için bir aradayız. Hindistan’ın en büyük ve güçlü meslek organizasyonu Hint Sanayi Konfederasyonu’nun (Confederation of Indian Industry – CII) entegre bir parçası olan ve Hindistan’da 70 şehirde 7 binin üzerinde üyeye sahip Genç Hintliler Derneği’nin (Young Indians - Yİ) Ulusal Başkanı Vishal Kumar Agarwalla başkanlığındaki 20 kişilik heyet ile iki gün süreyle bir araya geldik. Üretim, Eczacılık, Gayrimenkul, Tarım, Yenilenebilir Enerji, FinTech, Madencilik ve Danışmanlık başta olmak üzere olarak 20’den fazla sektörü bünyesinde barındıran Yİ, Hindistan’ın dört bir yanından 21-45 yaş arası genç girişimciler ve profesyonellerden oluşuyor. 4 trilyon dolarlık GSYİH ile dünyanın en büyük beşinci ekonomisine ev sahipliği yapan Hindistan, 1,4 milyarı aşkın nüfusu ile en kalabalık ülke konumunda. Yaş ortalaması 27,6 olan Hindistan diğer büyük ekonomilerin ortalamasından on yaş daha genç bir nüfusa sahip. Haziran ayında ülkede bir seçim süreci yaşandı. Yeni hükümetin önümüzdeki on yılda her yıl yüzde 8 büyüme ile Hindistan'ın GSYİH’sini 2047 yılına kadar 19 trilyon dolara çıkarmak, 2030'a kadar 90 milyon ve 2047'ye kadar 600 milyon iş yaratmak, düşük karbon emisyonlu ekonomiye geçiş kapsamında 2050 yılına kadar yılda yaklaşık 600 milyar dolar yatırım yapmak ve kişi başına geliri altı kat artırarak 12 bin doların üzerine çıkarmak gibi büyük hedefleri bulunuyor.

Dünya ticaretinde önemli bir aktör ve küresel tedarik zincirlerinde kritik bir role sahip Hindistan ile kuracağımız iş birliği köprüsü her iki ülkenin genç iş insanları için önemli potansiyel barındırıyor. Ülkemiz ise coğrafi konumu sayesinde Avrupa ve Asya arasında bir köprü görevi görüyor ve bu stratejik konumuyla global ticaret ve diplomasi sahnesinde etkisini artırıyor. Modern limanları, gelişmiş ulaşım sistemleri ve geniş ticaret yolları ile Türkiye, Hindistan ve Avrupa pazarları arasında güçlü ekonomik bağlantılar kurma özelliğine sahip.

YI Başkanı AGARWALLA: “Yeni iş bağlantıları kurmak ve iki ülke genç iş insanları arasındaki ekonomik sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek için Türkiye’ye geldik.”

Hindistan’ın 2028 yılında dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olmayı hedeflediğini vurgulayan Young Indians Ulusal Başkanı Vishal Kumar Agarwalla ise yeni iş bağlantıları kurmak ve iki ülke genç iş insanları arasındaki ekonomik sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek için Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Bugün Hindistan nüfusunun yüzde 50'si 25 yaşın altında olduğunu belirten Agarwalla, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hindistan gençliğinin çok yetenekli oldukları konular var. Young Indians olarak genç hintlilerin sesi oluyoruz. Hindistan'daki en geniş ticari yapı olan konfederasyonu temsil ediyoruz. Bizim için 3 önemli konu genç liderlik, ulusal yapılaşma ve eğitimdir. Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde. Bireysel olarak ilişkiler kurup geliştirmek ve iş ilişkilerimizi ve iş kültürümüzü bir araya getirmek için bulunuyoruz. Bu sayede iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artmasına katkı sağlayabiliriz”

“Bilateral Economic Relations: Türkiye and India” başlıklı birinci panel, TÜGİAD Başekonomisti Doç. Dr. Mehmet Levent Yılmaz moderatörlüğünde yapıldı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ve ticari fırsatların ele alındığı panelde, Asset Global Lojistik Global İhale Direktörü Perihan Moorcroft, Ticaret Bakanlığı Asya Pasifik Ülkeleri Daire Başkanı Çağatay Özden ve Parikh Infracon Direktörü ve Yi Uluslararası Bölümler Başkanı Monil Parikh birer konuşma yaptı.

“Türkiye-India Cooperation in the Technologies of the Future” başlıklı ikinci panel, TÜGİAD Girişimcilik Komisyonu Başkanı Tarık Sönmez moderatörlüğünde gerçekleşti. Teknoloji ve inovasyon alanında iş birliklerin tartışıldığı İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Murat Jane, Keiretsu Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Doç Dr. Gamze Sart ve Renee Cosmetics (Hindistan) Kurucu Ortağı Priyank Shah birer konuşma yaptı.

Konunun uzman isimlerinin yer aldığı oturumlarda ülkeler arası ekonomik ilişkilerin yanı sıra teknolojide yeni gelişmeler, yapay zeka ve konularında değerlendirmede bulunuldu. Son bölümde gerçekleştirilen B2B görüşmelerde ise Türk ve Hintli genç iş insanları bir araya geldi.

TÜGİAD, uluslararası iş birliği ve yatırım çalışmalarına bir yenisini daha ekledi

Zirvenin sonunda TÜGİAD ve Yİ arasında bir iyi niyet anlaşması imzalandı. TÜGİAD Başkanı Yıldırım, “Bugün imzaladığımız iyi niyet anlaşmasına, uzun soluklu bir ticari ilişkinin başlangıcı diyebiliriz. Bundan sonraki süreçte bunu geliştirmek tamamen bizim ve üyelerimizin yeteneğine ilgisine ve gösterdiği performansa bağlı olacak. Dolayısıyla bu anlaşmadan sonra Hindistan ile ticaret yapmak isteyen arkadaşlarımız kendi iş kollarındaki muhataplarıyla birebir ilişki içerisinde olarak onların Hindistan'daki altyapısından faydalanacak. Aynı şekilde Türkiye'ye gelmek isteyen Hintli genç insanlarına da onların orada bize sağladıkları imkanları aynı şekilde biz de kendilerine Türkiye'de sağlayacağız” ifadelerini kullandı.