27 Mart 2025

TÜGİAD İş Dünyası için AB Fonları Eğitim Serisi'nin İkincisi 25 Mart’ta Gerçekleşti

image

TÜGİAD üyelerinin Avrupa Birliği (AB) fonlarından etkin şekilde faydalanmalarını desteklemek amacıyla düzenlenen “İş Dünyası için AB Fonları Eğitim Serisi”nin ikinci oturumu, 25 Mart 2025 tarihinde başarıyla gerçekleştirildi.

 

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Sayın Bülent Özcan’ın katılımıyla düzenlenen “Dijital Dönüşüm ve İnovasyon” başlıklı oturumda; dijitalleşmenin işletmeler için önemi, inovatif projelere sağlanan destekler ve AB fonlarının dijitalleşme süreçlerinde etkin kullanımı ele alındı.

 

TÜGİAD’dan, Genç İş İnsanlarına AB Hibe Fonlarından Faydalanma Çağrısı


Programın açılışında konuşan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, dünyanın hızlı bir dönüşüm içine girdiğini ve Türk firmalarının uluslararası pazarlarda rekabet edebilmek için bu dönüşüme uyum sağlamak zorunda olduğunu söyledi. Özellikle KOBİ’lerin ve genç Türk iş insanlarının finansmana erişimdeki sorunlar nedeniyle zorlandıklarına değinen Yıldırım, AB hibe fonlarının bu konuda bir çözüm olabileceğini belirti. TÜGİAD’ın geliştirdiği projelerle uygun programlara başvurduğunu belirten Yıldırım, “Üyelerimizin de kendi iş alanlarında bu fonlardan faydalanabilmeleri için bilgilendirme çalışmalarına büyük önem veriyoruz” dedi. 


İyi Projeler Kaynak Yaratır


AB’nin Birliğe uyum konusunda birçok hibe kredi imkanı sunduğunu belirten Genel Müdür Bülent Özcan, son dönemlerde özellikle Yeşil ekonomi ve Dijital dönüşüm konusuna da büyük ağırlık verildiğini bildirdi. Türkiye’den bazı şirketler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin bu hibe kredilerinden yararlanmak için proje geliştirdiğine dikkat çeken Özcan, buna rağmen başvuruların gerekenden az olduğunu vurguladı. Özellikle iş dünyasının yeşil dönüşümü konusunda destek olacak fonlardan faydalanmak üzere proje geliştirilmesini öneren Özcan, yakın bir zamanda yerel düzeyde sıfır atık uygulamalarının geliştirilmesi için bir hibe programının başlayacağını, STK’ların, yerel yönetim ve üniversiteler ile beraber projeler geliştirebileceklerini duyurdu. 


Afet Bölgelerine Özel Destek


Afet bölgesinde iş dünyasının yeniden yapılandırılması ve sivil toplumun sosyal politikalarıyla ilgili destek içeren iki hibe duyurusu yapılacağını da bildiren Özcan, “Özellikle yerel düzeydeki iş insanları dernekleriyle ortaklaşa ya da o bölgedeki ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret borsaları gibi yapılarla deprem bölgesine bir hizmet götürmek amacıyla proje oluşturulabilir” diye konuştu. 


Türkiye Yatırım Platformu Oluşturuldu


İş dünyasının yeşil ve dijital dönüşümle ilgili ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla Avrupa Birliği'yle masaya oturduklarını ve Türkiye Yatırım Platformu adıyla yeni bir model geliştirdiklerini bildiren Bülent Özcan, AB'den alınacak hibelerin bir kısmıyla özellikle uluslararası finans kuruluşların verecekleri kredilere garanti sağlamak ve bu garantilerle de kredileri uzun vadeli ve daha ucuz hâle getirebilecek olan bir altyapı oluşturmayı planladıklarını söyledi. Özcan, firmalara, kobilere ve iş dünyasına akıllı şehirler, kobilerin dijitalleşmesi, enerji ulaştırma gibi alanlarda kredi destekleri sağlanacağını duyurdu. 


Türkiye 21. Sırada


Bu yılın ilk çeyrek rakamlarının henüz açıklanmamasına rağmen Türkiye’nin fon kullanımında 21. sıraya geldiğini belirten Genel Müdür Bülent Özcan, “Romanya ve Estonya'yı geçtik ama bir altımız Güney Kıbrıs. İstanbul'un bir semtinden küçük bir ülkenin bizden daha fazla fon almasını kabul edemiyoruz. Ama bu ivme ile biz bu programı aşağı yukarı 16. 17. sıralarda belki 15. sırada kapatabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu. 


Bülent Özcan'ın Sunumu




Prev
Next

Other News & Activities

See Alllogo